Skip to main content

Înaintea sărbătorilor de iarnă se porneşte aşa o agitaţie că n-ai cum să-i rezişti. E ca un fel de uragan care te prinde în vârtecuşul lui fără să ai timp prea mult de gândire.

Auzi în stânga ta de târguri de Crăciun, în dreapta ta se fac planuri pentru excursii exotice…aşa încât vrei şi tu să nu rămâi singurul fără PLAN de Crăciun.

Faci ce faci şi… destinaţia aleasă e perfectă (din faţa ecranului calculatorului): Praga. Şi chiar când ajungi în centrul capitalei Cehe tot perfect ţi se pare: aglomeraţia ce-ţi înşiră cuvinte din toate limbile pământului, frigul ce-ţi desenează obrajii cu aburi de vin fiert,  brazii aliniaţi a petrecere, selfie-urile care-ţi opresc paşii de teama obturării cadrului perfect… Şi dacă cumva gândul că departe de casa ta, de bradul tău, de liniştea Crăciunui de acasă nu-i chiar grozav, repede, repede dai delete intrusului meşteşugit cognitiv, salvezi trivial aparenţele şi  te afunzi în oraşul cosmopolit cu speranţa că Moşul e acolo.

Oricât de atent eşti să nu-l pierzi pe Moşul pentru care ai bătut atâta drum, nu-l găseşti.

llinca: Suntem atât de departe de casă… Oare Moş Crăciun vine aici sau acasă la noi?

Eu:  Aici. Sigur vine aici.

Ilinca: Vrei tu să mă păcăleşti… Cum să vină aici când el an de an ştie drumul atât de bine până la căsuţa şi bradul nostru?

Eu: Nu-i adevarat, Ilinca. Moşul e mereu cu noi şi ştie în ce loc ne petrecem seara de Crăciun

Ilinca: Poate că ai dreptate. Un Moş Crăciun va veni. Dar Moş Crăciun al meu, cel adevărat, cel care a venit an de an la mine, va veni în noaptea asta acasă, nu aici. Va veni să-mi vadă păpuşile mele, cărţile şi jucăriile mele, bradul meu de acasă…

Îl privesc pe Codrin. E la fel de îngândurat ca şi mine. E 24 decembrie şi noi suntem în Piaţa de Crăciun din Praga. Atâta Crăciun în jur şi în ochii Ilincăi fărâmele unui altfel de Crăciun. Un Crăciun cu colinde româneşti, cu zeci de colindători, cu bunici, cu prăjituri cu nucă şi scorţişoară, cu focul duduind în sobă. Aşa cum a fost seara de Crăciun mereu pentru ea. Departe, în Piaţa de Crăciun din Praga, e frumos. Dar în contratimp cu Moş Crăciun al nostru.

Lasă un răspuns