Skip to main content

Îţi mai aminteşti cum e să te plimbi pe ţărmul unei mări şi să te îndrăgosteşti de acel loc?

Cum foşnetul mării, ca o pleată încâlcită de vânturi îţi dansează şi se zbenguie în suflet, întocmai ca tu să înţelegi că valul restabileşte pulsul unui vis cu mare, lăsat într-o carte? O…cât de mult mă împresoară această rostogolire a apei pe un ţărm nemuritor…

Dar cum o fi oare să decizi pe loc că un golf sau un  port, cu toată frumuseţea lor, vor fi ale tale şi aici, îţi vei construi satul visurilor de-o viaţă?!! Nu mi-a trecut niciodată prin minte că aş putea să-mi cumpăr un sat întreg. Visele mele au fost mai pământene şi întotdeauna m-am oprit cu gândul la o cabană, o prispă sau pur şi simplu o cămăruţă albă, scăldată-n linişte.

De data asta am ajuns într-un loc de care un prinţ din secolul al XX-lea s-a îndrăgostit, l-a cumpărat şi a decis să construiască un sătuc după planurile lui. Prinţul irakian se numeşte  Karim Aga Khan şi el a fost cel care a transformat Porto Cervo (Sardinia) în una dintre cele mai scumpe staţiuni ale lumii. Vara, în Porto Cervo ancorează cele mai excusiviste ambarcaţiuni şi în parcarea de lângă port poţi admira cele mai scumpe maşini. În Porto Cervo sunt 421 de locuitori permanenţi. Când se face vară de-a binelea, numărul de iahturi depăşeşte cu 200 numărul locuitorilor.

Plimbarea noastră în Porto Cervo a fost la final de primăvară. La cea mai scumpă adresă din Europa, era încă linişte. La cafeneaua din drumul nostru un domn citea presa. Îmbrăcat impecabil. O familie cu doi copii mici, vizita în tăcere aleile. Probabil, ca şi noi, au multe întrebări în minte: Cine sunt ei? Cu ce se ocupă? De ce aici şi nu la Monte Carlo? Sunt fericiti? Au familii?

Aici preturile la case ajung pana la 300.000 de euro pe metrul pătrat. Iar o noapte la hotelul Cala di Volpe, într-un apartatment, 33.000 de dolari. Al şaptelea cel mai scump apartament din lume.

Porto Cervo is the most expensive place I’ve ever been. And I’ve been to some expensive places, like Monte Carlo, the Maldives, etc… but Porto Cervo is next level. 35 EUR  for a cocktail or 200

EUR per person for a lunch buffet? Yep, that’s the norm –  concluzia unui călător împătimit.

Mi-a plăcut mult arhitectura satului. Totul bine ascuns printre vegetaţie, nimic impozant şi grandios la vedere.  S-a preferat stilul mediteraneean cu vile aparent nefinisate, cu arcade şi lemn în tonuri pastel. De nu m-aş fi documentat asupra preţurilor sau de n-aş fi văzut vitrinile cu brand-uri celebre, nu aş fi bănuit că e un loc exclusivist. Poate pentru că aici luxul are o fineţe aparte. E simplitatea care planează peste nevoia de normalitate a celor ce-şi permit totul. Şi pe care şi-au construit-o aici, lângă mare, în Porto Cervo.

Leave a Reply